W Residence

W Residence

This is a 150㎡ apartment in Taiwan with a strip of horizontal window looking out to the city.  The new owner is a three-generation family.

The elder favors grandeur, lush marble and rich wood grain; the young couple prefer bright space, light color and relaxing atmosphere.  The only common they have is that they need lots of storage and wish to have as much space as possible for their children to move freely.

We create a neutral background with white ceiling and light wooden floor in which stone and wood-veneer blocks are placed.  These blocks are positioned to define spaces and serve as storage unit.  Sliding doors convert the public and private condition of the space, movable walls hide away secret balcony or chamber in each room.

Light flows through the space between these blocks, so do the owner’s children.  One sees not only the texture of natural materials, but the spread of light and panoramic view of the city beyond.

這是一間擁有環繞都市景觀,室內面積45坪的「三代宅」。

長輩偏好濃、穩、重的天然材質色調;但年輕人喜愛明、快、輕的開放自在空間。他們唯一的共通點是對大量儲藏的需求,以及希望孩子的活動能不受空間阻礙。

我們以白色牆面及淺色木地板創造了中性色調背景,在其中放置柚木及石材量體。這些長方形量體的位置定義了生活空間的關係,同時也內含大量收納功能。門及活動牆用來改變空間的私密及開放狀態,也隱藏了房間內的小密室及陽台。

自然光從量體之間流過,孩子也在其中自由穿梭。眼睛看到的不僅是自然材質的紋路,還有空間中漫射的光與四周環繞的都市景色。