Brothers’ House

Brothers’ House

2 brothers wished to live away from the city.  They bought a flat land on a mountain slope facing west to the city and the ocean afar.  The older one needed a weekend house, the younger one needed a permanent house for his family.

We suggested a horizontal single house with 2 units separated by a central corridor-entrance. Small unit for the older brother, big unit for the younger one.  Service spaces are placed on the East in order to have all the living spaces on the West to embrace the yard and the spectacular view beyond.  The full-height movable glazed doors run through the entire west side blur the boundary of inside and outside, while the cantilever floor and roof provide extra protection from the weather. 

The house stayed low against the backdrop of the mountain scene – an image of a profoundly broad-minded, humble and respectful man as I remember the younger brother was.

一對兄弟希望能遠離城市住在山上。哥哥需要的是一個周末渡假屋;弟弟則需要一個能同家人長久居住的家。他們一起買了一塊山上的平地,面西望向山腳下的城市及遠處的海洋。

我們建議一棟長形水平向的房子,在中間以戶外廊道入口分隔左右兩戶,小的給哥哥渡假,大的給弟弟一家人長住。將服務空間設置在東側,讓西側的生活空間享有戶外的院子及美麗的景觀。整面的落地玻璃門打開後可將室內空間延伸至室外;懸挑的樓板與屋頂提供加倍的氣候遮蔽。

整棟房子保持低矮的姿態,謙卑的回應後方高山;這無比包容、謙遜、令人尊敬的氣度,就如同在我回憶中這位弟弟的風範。